Tepka

Vrsta hruške tepka je znana po celotni Srednji Evropi, gorenjska regija pa je prav posebno zaznamovana z njo, saj tradicija pridelovanja žganja iz tepk izhajaja več generacij nazaj. Drevo tepke zraste do 20 metrov, da dobro obrodi pa potrebuje vsaj 20 do 30 let. Cveti maja in julija, rodi pa v septembru ter oktobru. Najbolje uspeva na nadmorski višini od 400 do 800 metrov. Drevo preživi tudi do 200 let. Plod je droben, okrogel in svetlo zelene barve, ko porjavi, dozori. Meso zrelega plodu je mehko, sladko ter mokasto. Prvotno so tepke uporabljali za hruševo vino, mošt, kasneje pa so iz tepk začeli kuhati žganje.

  

Ime tepka izhaja iz časa avstro-ogrske monarhije, ko je cesarica Marija Terezija ukazala kmečkemu prebivalstvu, da naj zaradi preprečevanja lakote množično nasadijo hruške. Kdor tega ni hotel, naj bi bil tepen. Tako se je hrušk prijelo ime tepka.

  

Tradicija kuhanja žganja se na Kmetiji Tersegvav iz enega najstarejših zaselkov Zasipa, imenovanega Muže, prenaša iz roda v rod. Gospodar kmetije, je dobri dve desetljetji nazaj pričel v tepkovo žganje namakati razna zelišča in sadje ter tako v tem času naredil več kot 100 različnih likerjev. Veliko teh mešanic okusov je kasneje opustil, tako da imamo danes približno 30 različnih likerjev v stalni ponudbi.

  

Jeseni vsak dan sproti pobiramo tepke, ko zrele padajo z dreves. Sveže operemo in zmeljemo. Namočimo jih v čiste sode in jih pustimo toliko časa, dokler se ne začne alkoholno vrenje. Sadna brozga se nato prvič skuha v posebnem za žganjekuho namenjenem kotlu in tako dobimo pront. Pront se skuha še enkrat, da dobimo žganje. Pri drugem kuhanju moramo odvzeti prvo tekočino, ki se ji reče cvet oziroma belka. Nato nadaljujemo kuhanje žganja, da dobimo točno določeno vsebnost alkohola. Kasneje skuhano žganje zmešamo z destilirano oziroma prekuhano vodo, da dobimo približno 42-odstotni alkohol. Tepkovo žganje je tudi izredno dobra osnova za razne likerje, tako sadne kot zeliščne, saj se okus same tepke lepo dopolnjuje z drugimi.

  

Postopek kuhanja se od žganjekuhe do žganjekuhe razlikuje, kako dobiti najboljše žganje, pa ve le najbolj vešč žganjekuh. 

Tepka

Opravičujemo se za nevšečnosti.

Poiskusite ponovno poiskati